Temme Obermeier ontwerpt, ontwikkelt en installeert gespannen membranen en textiele architectuurprojecten van gecoate weefsels en EFTE-folies.

Relatief gezien zijn EFTE-folies en membranen nog altijd weinig gebruikte bouwmaterialen. Toch komen deze materialen ook in de Nederlandse architectuur steeds meer in de belangstelling te staan. Omdat bouwen met membranen niet tot de dagelijkse werkzaamheden in de bouw gerekend kan worden, zijn er maar weinig specialisten die bekend zijn met alle facetten van membrane constructies. Eén van deze specialisten is Temme Obermeier.

Met het in 2016 tot gereedheid gekomen EFTE-luchtkussendak voor het Huis der Provincie in Gelderland op de markt in Arnhem hebben de specialisten van Temme Obermeier hun eerste project in Nederland met succes voltooid. 

 

Het ETFE-luchtkussendak meet een oppervlak van ca. 1.200 m² en bestaat uit 29 luchtkussens. De luchtkussens zijn gemaakt van twee lagen EFTE-folie met een dikte van 250 µm, die aan de randen luchtdicht aan elkaar zijn gelast. De randen van de luchtkussens zijn gevat in een kader van speciale aluminium-profielen. Deze kaders worden op de stalen constructie geschroefd.

De luchtkussens zijn gevuld met lucht. De druk in de luchtkussens bedraagt bij regen 300 Pa (Pascal) en wordt in geval van sneeuw automatisch verhoogd tot 800 Pa. De luchtdruk komt tot stand in een blower met behulp van ventilatoren. Hiertoe wordt lucht van buiten aangezogen en via een luchtdroger eerst gedroogd. Daarna wordt de lucht via de drukopwekkende blower door luchtleidingen in de luchtkussens geblazen. Slechts 360 Watt blaasvermogen is nodig om de luchtdruk van 300 Pa voor de 1200 m² aan luchtkussens contant te houden.  

 

De bijzondere uitdaging bij dit project was de dragende constructie van staal en kabels. Het uitzonderlijke ontwerp van TEAM V Architektuur en SIDStudio kwam voort uit de noodzaak om een dragende constructie te creëren die naar mogelijkheid weinig horizontale lasten naar het massieve en op de monumentenlijst geplaatste bouwwerk zou afleiden. Tegelijkertijd diende de binnenplaats, die voortaan dienstdoet als de foyer van het gebouw, vrij van steunpilaren te blijven. De koepel met ene oppervlak van ca. 36,5 x 32 m rust op 64 slanke steunen die op kabels staan en met kabels op hun plek worden gehouden. De draden zijn met een stalen frame op ca. 12 m hoogte boven de vloer verankerd. Het dak zweeft als het ware boven de ruimte. De 64 slanke steunen zijn zodanig gerangschikt dat hun assen elkaar op de vloer kruizen.

Maar weinig specialisten wagen zich aan een dergelijk moeilijk te installeren constructie. Maar door de specialisten van Temme Obermeier werd het juiste concept uitgewerkt en kon het project zodoende binnen het geplande budget gerealiseerd worden.

Vanaf de eerste stap in uw planning staan de specialisten van Temme Obermeier u met raad en daad ter zijde. Zodoende weet u zeker dat u een project voorbereidt dat binnen uw budget ligt. Het portfolio van Temme Obermeier beperkt zich niet tot EFTE-luchtkussendaken. Het bevat ook gevels van textiel (geveldoeken) en membrane structuren van gecoate weefsels, bijv. van PTFE-gecoate glasvezelweefsels of van pvc-gecoate polyesterweefsels.

Kijk voor meer inspiratie ook naar andere voorbeelden van projecten op onze website (Engels / Duits) of neem meteen contact met ons op.

Contact

Kijk voor meer inspiratie ook naar andere voorbeelden van projecten op onze website (Engels / Duits) of neem meteen contact met ons op.